top of page
Caută

Covid-19: dezinfectantii si biocidele schimba microbiomii


Accelerarea rezistentei antimicrobiene în covid-19 este cu adevarat alarmanta.S-a adaugat la utilizarea predominanta pe scara larga si fara discriminare a antibioticelor, nu numai pentru tratamentul bolilor umane si animale, ci si în sistemele de productie a hranei pentru animale.


Din fericire, exista instrumente pentru studierea aparitiei si raspandirii rezistentei la antibiotice si pentru a face predictii de „rezistenta” în cunostinta de cauza.

În plus, exista planuri de actiune globale si specifice tarii pentru reducerea amenintarilor la rezistenta la antibiotice. O alta preocupare este efectul incomensurabil al utilizarii pe scara larga a dezinfectantilor si biocidelor în pandemia covid-19 asupra microbiomilor diferitelor nise ecologice la oameni, animale si medii.


Disbioza în interactiunile gazda-comensala este un rezultat probabil al unor astfel de practici, afectand astfel functionarea imuna a gazdei, metabolismul, parametrii fiziologici si susceptibilitatea la boli infectioase si neinfectioase.

Probiotice, imunobiotice, sinbiotice si asa mai departe sunt corectii promitatoare pentru disbioza. Dar problemele cauzate de utilizarea excesiva a dezinfectanților si biocidelor se extind la nivel global dincolo de disbioza - de exemplu, aparitia rezistentei la alcool în Enterococcus faecium, un agent patogen nosocomial si vancomicina, tulpina sa rezistenta (ca superbuguri) au fost raportate recent.


Dilema este ca, folosind dezinfectanti, biocide si antibiotice pentru izolarea covid-19, provocam daune colaterale incomensurabile microbiomilor, „stergând” mai multe comensale în diferite nise si eventual crearea de „mine” pentru amenintari mai noi.


Trebuie sa folosim instrumentele si tehnologiile disponibile si sa dezvoltam altele noi care sa permita evaluarea deteriorarii ecosistemelor microbiene, sa examinam îndeaproape relatiile om-animal-microbian, sa permitem prognozarea unor amenintari mai noi si sa dezvaluim punctele de control pentru a stapani astfel de amenintari. Speram ca fiecare lectie învatata din întelepciunea predominanta a utilizarii (judicioase) a antibioticelor, biocidelor si dezinfectantilor pentru izolare covid-19 ne va ghida într-un viitor mai bine echipat, cu amenintari care pot fi controlate.


sursa:https://www.bmj.com/content/370/bmj.m2795

34 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page