top of page
Caută
Poza scriitorului

Igiena fructelor si legumelor


Stiati ca...

Produsele proaspete, inclusiv mere, struguri, salata, piersici, ardei, spanac, varza si rosii, sunt cunoscute pentru a adaposti populatii mari de bacterii, dar abia începem sa exploram diversitatea de comunitati asociate acestor produse. Stim ca agenti patogeni umani importanti pot fi asociati cu produse (de exemplu, L. monocytogenes, E. coli, Salmonella) si, deoarece produsele proaspete sunt adesea consumate crude, astfel de agenti patogeni pot provoca focare de boala pe scara larga. Pe langa faptul ca provoaca direct boala, acei microbi care se gasesc în produse pot avea alte efecte, mai putin directe asupra sanatatii umane.


Expunerea la microbi asociati cu plantele poate influenta dezvoltarea alergiilor, iar consumul de produse crude poate reprezenta un mijloc important prin care noi linii de bacterii comensale sunt introduse în sistemul gastrointestinal uman. Mai specific, microbii asociati cu productia pot avea efecte importante asupra ratelor de stricare a alimentelor, iar multi dintre microbii gasiti pe suprafetele bucatariei par sa provina din surse de produse .


Practicile agricole pot avea, de asemenea, o influenta importanta, dar subestimata, asupra compozitiei comunitatilor microbiene asociate cu productia. Consumatorii din tarile dezvoltate sunt expusi în mod obisnuit la diferente în practicile agricole, prin alegerea lor dintre produsele de productie ecologica si cele cultivate conventional. Practicile de agricultura ecologica pot diferi de practicile agricole conventionale într-o varietate de moduri, inclusiv tipurile de îngrasaminte si pesticide utilizate, iar aceste diferente au

potentialul de a afecta structura comunitatii microbiene pe suprafetele de productie.


Cu toate acestea, nu stim daca aceste efecte potentiale ale practicilor agricole asupra comunitatilor microbiene asociate cu produse sunt evidente într-o gama larga de tipuri de produse si daca astfel de efecte persista pana la momentul în care produsul este achizitionat si consumat.


Cauze:

Majoritatea fructelor si legumelor se altereaza mai rapid din cauza pagubelor cauzate de microorganisme precum bacteriile si mucegaiul, procesele enzimatice sau vanataile.


Microorganismelor accelereaza deteriorarea prin degradare structurala. Microorganismele precum bacteriile si mucegaiurile îsi elibereaza propriile enzime pe masura ce cresc, grabind procesul de stricare.


Enzimele, care apar în mod natural în fructele si legumele vii, fac parte din procesul natural de îmbatrânire. Maronul enzimatic duce la decolorare si mai târziu, la stricare. Vanataile modifica fizic exteriorul fructelor si legumelor, ceea ce declanseaza reactii enzimatice.

164 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page